Erp terimi ilk olarak 1990 yıllarında telaffuz edilmeye başlanmıştır fakat kökeni 1960’lara uzanmaktadır. 1960’lı yıllarda imalat sektörü için stok kontrolü ve yönetimi için kullanılan Erp sistemi 1970’li yıllarda üretim süreçlerini planlamak için MRP (Material Requirements Planning) Malzeme İhtiyaç Planlaması sistemlerinde kullanılmıştır.
MRP yazılım sistemleri malzeme ihtiyaçlarını daha etkili bir biçimde hesaplamak için geliştirilmiş bir yazılım sistemdir. Daha sonradan MRP sistemlerine; kapasite yönetimi, satış planlama gibi fonksiyonların da katılmasıyla MRP II yazılım sistemleri geliştirilmiştir. MRP II, etkin bir üretim planlama sistemi olarak görülmekteyken kurumlar, karlılık ve müşteri memnuniyeti gibi hedeflerinin sadece üretim planlaması ile değil, işletmenin tüm birimlerini ilgilendiren süreçler olduğunu fark etmiştir ve muhasebe, satış, dağıtım vb. işlevlerin de dâhil olduğu bütünleşik yazılım sistemlerine ihtiyaç duymaya başlamıştır. 1990’lı yılların başından itibaren günümüze kadar, bu kavramların tamamını kapsayan entegre bir çözüm olarak, ERP yazılımları gündeme gelmiştir. ERP, sadece üretim yapan kurumlara değil hizmet sektörü de dahil olmak üzere tüm sektörlere çözüm üretebilmektedir.
En genel biçimiyle ERP yazılım sistemleri, bir işletmede süreç içerisinde oluşturulan tüm bilgi akışının bütünleşmesini sağlayan yazılımlardır. ERP’nin açılımı Kurumsal Kaynak Planlaması (Enterprise Resource Planning) olarak adlandırılmaktadır. ERP yazılımları son yıllarda önem kazanan ve dünya genelinde yaygın olarak kullanılan en gerekli ve en önemli üst düzey kurumsal bilişim yazılım sistemleridir. Bilişim çağında kurumsal işletmelerin rekabet edebilirliğinde ve süreçlerinin yönetiminde öne çıkan ERP, işletmeler için hayati derecede öneme sahip stratejik bir araçtır. ERP yazılımları sayesinde işletmeler, bir iş süreci ile diğer bir iş süreci, bir iş birimi ile diğer bir iş birimi, bir işletme ile diğer işletme arasındaki bağlantıyı gerçek zamanlı olarak kurabilir, hızlı ve daha kaliteli bilgiler elde edebilirler.
Günümüzde ticari işletmelerin, sınırların ortadan kalktığı rekabetçi global piyasa şartlarında ayakta kalabilmeleri ve ilerlemelerini sürdürebilmeleri, sahip oldukları ekonomik kaynakları en etkin ve en efektif şekilde kullanmalarına bağlıdır. İşletmelerin bu amaçlarını yerine getirebilmeleri için, yaptıkları işin gerektirdiği tüm alanları güçlü ve aynı zamanda esnek bir şekilde destekleyen çağın gerektirdiği bilişim teknolojilerini kullanan ve süreçleri organize edebilen güvenilir bilgi sistemlerine ihtiyacı vardır. ERP yazılım sistemleri işletmelere üretim, finans, satış, pazarlama, dağıtım, lojistik vb. her alanda yeni gelişmelere uyum sağlama ve hızlı aksiyon alma kabiliyeti kazandırır.
Erp yazılımlarının merkezi yapıları sayesinde, farklı departmanlar tarafından kullanılan ortak veriler kullanılarak mükerrer iş ortadan kaldırılır ve bu sayede iş verimliliği artar. Örneğin satış departmanının yapmış olduğu bir sözleşmenin bilgilerini girmesi neticesinde muhasebe departmanı aynı verileri tekrardan girmek zorunda kalmadan mevcut verileri kullanarak kendisinin yapması gereken diğer işlemleri gerçekleştirir.
Erp Sistemi nasıl Çalışır?
Erp sistemleri, işletmedeki tüm süreçler için hazırlanmış olan modüllerin ortak bir veritabanı üzerinden haberleşmesi mantığı ile çalışır. Her modül kendi sürecine odaklanmış ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanmıştır. Bir süreç modülünün, faklı süreç modüllerinin işlediği veriye ihtiyaç duyması halinde ortak veritabanından ihtiyaç duyduğu veriyi kullanabilir.
Sizde işletmenizin sahip olduğu ekonomik kaynakları en etkin ve en efektif şekilde kullanmak için bir Erp sistemi arayışı içerisindeyseniz
0532 798 33 43 irtibat numaramızdan yada
iletişim sayfamızdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilir ve sizin için sunabileceğimiz Erp çözümleri hakkında bilgi alabilirsiniz.